Si ets un aficionat a les bicis, i vols conèixer millor la teva eina d’aventures, a continuació et deixem una mica d’informació tècnica sobre les parts d’una bicicleta.

Tot i que existeixen diferents tipus de bicicletes, tots tenen trets comuns. Comencem per les Bicis de Muntanya

 

BICICLETES DE MuNTANYA

 

Parts de la Bicicleta de Muntanya

 

 

Bieles

quadre o Marc

forquilla

Manillar

Frens

Cadena

Transmissió

Palanca de canvios

Pedals

Pedalier

Plats

Rodes

Sillín

Anem a aprofundir una mica en les diferents parts.

 

 

El Quadre de la bicicleta

 

 

També anomenat el chasis, es l’estructura metàl·lica que sustenta la resta de components, Encara que pot estar format per diferents components, i tenir una geometria més o menys variable bàsicament tenim les següents parts

 

 

El Tub frontal o Telescopi

Tub superior

El Tub inferior

Tub del seient

Vaina superior

Vaina inferior

 

Alguns models incorporen un sistema d’amortiguació central que fa bascular el tren traser, per tal d’absorbir millor les irregularitats del terreny.

Depenent de la talla del usuari, necessitarem una talla o altre del quadre de la bicicleta. En el següent quadre teniu una relació entre la talla del ciclista i de la bicicleta.

 

Tamanys infantils

 

 

 

 

 

 

 

Tamanys adults

 

 

 

gallery/parts bici catala
gallery/quadre bici
gallery/tallas_infantil
gallery/talla usuari

 

Parts del tren davanter d’una bicicleta

 

És la part davantera de la bicicleta, i ens permet dirigir la bicicleta. Està format pel manillar i la forquilla.

El Manillar:

El  manillar permet al usuari interactuar amb la bicicleta, controlant aspectes com la direcció, els canvis i els frens, alhora que permet un punt de recolçament i agarre. Les parts del manillar són:

Maneta de canvis

Punys

Maneta de frens

Potencia

Rodaments de la potencia

Telescopi

Cable de frens

Cable de Canvis

 

 

Parts de la palanca de canvis d’una bicicleta

 

El sistema de canvis ens permet seleccionar diferents posicions de la cadena entre els plats i els pinyons, controlant així la transmissió. Les manetes actuen sobre els desviadors a través del cables de canvi. Tot i que existeixen alguns sistemes molt més sofisticats (control per wi-fi...), nosaltres ens ocuparem de moment dels més tradicionals.

Les manetes funcionen con canviadors de polsadores (una simple pressió del polze) o canviadores giratoris (girar el canell para fer els canvis).

 

 

 

 
 

 

 

Tots dos models van col·locats en el manillar a prop dels punys, per tenir un accés fàcil amb els dits, i actuen sobre els desviadors que mouen la cadena a través d’un cable (sistemes convencionals.

En les Bicis de muntanya es poden trobar forquilles amb amortiguadors per reduir l’impacte dels accidents del terreny sobre la bicicleta.

Del telescopi que sosté el manillar, surt  la forquilla devantera, que dona suport a la roda davantera.

 

Parts d’una roda de bicicleta

 

Les rodes estan formades  por la llanda, els raigs i la boixa. Els raigs connecten el rin de la llanda amb la boixa, que és la peça central de la roda. El neumàtic o coberta és una peça externa exterior de goma que entra en contacte amb el terra. En la seva part interior trobem la càmera que s’infla a través de la vàlvula.

 

 

 

 

 

 

 

 

La peça que connecta la roda amb la forquilla es diu eix passador i ho fa a través de la boixa. Podem trobar que aquest eix s’ajusti amb una palanca o cargol d’apertura ràpida.

 

 

 

 

 

 

 

 

El tamany de les rodes varia segons la bicicleta i es mesuren en polzades. També canvien el dibuix, que pot ser llis per carretera i molt marcat per muntanya

 

Seient  de la bicicleta

 

El seient es una part important de la bicicleta per que soporta gran part del pes edl usuari i aporta comoditat al usuari. S’uneix al quadre a través de la tija, que és un tub regulable en alçada . A vegades el seient porta amortidors que estan ubicats a la part posterior, per tal de reduir els impactes que transmet la bicicleta al usuari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Es important diferenciar el seient segons l’anatomia de l’home o la dona, ja que influeix molt en la comoditat i evitarem lesions

 

Parts dels frens de la bicicleta

 

La maneta de frens esta ubicada al manillar com hem dit abans i consisteixen en unes palanques que el usuari pot accionar amb els dits sense apartar les mans dels punys. Aquestes palanques conecten amb els frens mitjançant els cables de frens .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podem trobar sistemes de frens en una de les rodes, en les dues o en cap d’elles segons la modalitat i tipus de bicicleta

Els frens de zapata actuen pressionant les zapates contra la roda, segons la pressió que fa el usuari a la palanca de frens.

Altres models de frens comuns son els frens de disc. El sistema de frenat actua a l’alçada de la boixa. Unes pinces actuen sobre un disc de fre ancorat a la roda. Per la seva potencia són molt més efectius que els de zapata

 

gallery/manillar
gallery/rodes
gallery/eix passant
gallery/seient
gallery/frens
gallery/frens 2
gallery/canvi
gallery/hda trans
gallery/xeic
gallery/cat